Logo

Allergi & celiakiutgåva med spännande dietistavhandling om FODMAP och IBS

Dietisten #3.21 IBS, irritable bowel syndome, är en mångfacetterad sjukdom som kan yttra sig på olika vis hos patienter. Det finns sannolikt många olika patofysiologiska … Läs mer

Dietisten #3.21

IBS, irritable bowel syndome, är en mångfacetterad sjukdom som kan yttra sig på olika vis hos patienter. Det finns sannolikt många olika patofysiologiska mekanismer bakom IBS, därför är det också troligt att den mest effektiva behandlingen för att lindra symptomen vid IBS kan variera i denna stora patientgrupp. Den 4 juni 2021 försvarade dietist Sanna Nybacka sin avhandling med namnet ”Managing IBS – dietary approaches and food intolerance” vid institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet. Avhandlingsarbetet fokuserade på hur olika komponenter i kosten, framförallt fermenterbara kolhydrater (FODMAPs – fermenterbara oligo-, di-, monosackarider och polyoler), eller samtidig förekomst av atopi, relaterar till IBS-besvär.

***

Matallergi medför risk för allvarliga allergiska reaktioner och studier har också visat att barn och ungdomar med matallergi har sämre livskvalitet. Det är därför viktigt att diagnostiskt säkerställa om en individ har allergi mot mat och att utnyttja alla möjligheter till diagnostik som finns tillgängliga. En översiktlig presentation av olika diagnostiska metoder vid IgE-förmedlad matallergi.

***

och mycket, mycket mer…

God läsning\nönskar redaktionen

Dietistens senaste utgåva finns tillgängligt digitalt för dig som prenumererar!

 

Intresserad att läsa Dietisten?

Vi fortsätter vårt förmånliga erbjudande av en kostnadsfri prenumeration av Dietisten för dig som arbetar inom professionen. Läs mer under prenumerera.

Har du inte hunnit ta del av erbjudandet om en gratisprenumeration och önskar kunna läsa alla nummer? Ingen fara, du har tillgång till alla tidigare nummer digitalt i din prenumeration via appen. Välkommen!

Jag vill prenumerera

Publicerad: 2021-09-20

Mest lästa

loading

Nyfiken på Dietisten?