Logo

Dietistens geriatriknummer

Dietistens femte utgåva 2020 med tema Geriatrik ute i dagarna I denna utgåva berättar Dr John-Peter Ganda Mall, Vall’d Hebrons universitetssjukhus Barcelona, om kostfibrers effekter … Läs mer

Dietistens femte utgåva 2020 med tema Geriatrik ute i dagarna

I denna utgåva berättar Dr John-Peter Ganda Mall, Vall’d Hebrons universitetssjukhus Barcelona, om kostfibrers effekter på äldres hälsa genom påverkan på tarmfloran och tarmens immunförsvar.

Jessica Samuelsson, legitimerad dietist och doktorand vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, skriver om Kost och risk att drabbas av demens. Jessica menar att det är av stor vikt att vi ökar kunskapen om vilka faktorer som kan bromsa, senarelägga eller förhindra insjuknande i Alzheimers och andra demenssjukdomar.

Äldre kvinnor som vill bibehålla sin muskelstyrka och rörelseförmåga bör leva ett fysiskt aktiv liv, styrketräna två gånger i veckan och äta en hälsosam kost som är rik på omega-3-fettsyror. Det visar Peter Edholms avhandling vid Örebro universitet.

Utvecklingen av folkhälsanPeter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet, har ett speciellt intresse för hur faktorer tidigt i livet kan påverka hälsan i vuxenlivet.

Ytterligare:

  • Vilka är de sköra äldre?
  • Skörhetsbegreppet – viktigt att förstå den äldre patientens behov
  • Migration kan påverka matvanor och därmed hälsan
  • Om forskningsfusk

och mycket mer…

God läsning\nönskar redaktionen

Dietistens geriatriknummer finns tillgängligt digitalt för dig som prenumererar!

Intresserad att läsa numret om geriatrik?

Har du inte hunnit ta del av erbjudandet om en gratisprenumeration tidigare och önskar även kunna läsa detta nummer? Ingen fara, du har tillgång till alla tidigare nummer digitalt i din prenumeration via appen. Välkommen!

Jag vill prenumerera

Publicerad: 2020-11-13

Mest lästa

loading

Nyfiken på Dietisten?