Logo

Annons:

Tejp och plåster i vården

Det kan göra riktigt ont att rycka loss tejpen eller plåstren som barn fått på sjukhuset. Nu ska forskare vid Örebro universitet intervjua barn och … Läs mer

Det kan göra riktigt ont att rycka loss tejpen eller plåstren som barn fått på sjukhuset. Nu ska forskare vid Örebro universitet intervjua barn och föräldrar om deras smärtupplevelse.

Dimitri Beeckman, professor i omvårdnadsvetenskap, och beteendevetaren Sara Johansson, expert inom krisstöd, leder forskningsprojektet tillsammans med Mats Eriksson, professor i omvårdnadsvetenskap, som specialiserar sig på små barn och smärta i sin forskning.

Sara Johansson fick idén till projektet när hon hörde barn som behandlats för cancer berätta hur smärtsam medicinsk tejp var att ta bort. Hon provade flera produkter på sig själv och blev förvånad över hur mycket smärta och hudskada tejpen kunde ge.

Dimitri Beeckmans forskning om hudskador ledde till insikten att fler kan beröras av problemet. Många vuxna lider av ”väntrumsstress” när de ska byta förband för att de vet att det kommer att göra ont. Det i sin tur försämrar sårläkningen.

Projektet innefattar en enkät till olika delar av sjukvården om bland annat patientreaktioner och riktlinjer, följt av en observationsstudie och intervjuer med sjukvårdspersonal. Sista steget är intervjuer med barn och föräldrar.

– Vi ska inte granska specifika produkter utan fenomenet smärta och dess komplikationer som till exempel blåsbildning, säger Mats Eriksson. 

Studien görs i forskningsmiljöerna FAMN och forskningsgruppen SCENTR, och finansieras med 2,3 miljoner kronor av Mölnlycke Health Care AB, som är stor tillverkare av bland annat självhäftande medicinsk tejp, plåster och förband.

Foto: Stock.Adobe.com

Publicerad: 2022-10-18

Mest lästa

loading

Annons:

Nyfiken på Dietisten?