Logo

Barn som äter medelhavskost har mindre risk för övervikt

Barn som baserar sin kost på medelhavsdietens principer har 15 procent mindre risk att utveckla övervikt och fetma jämfört med barn som äter traditionell kost. … Läs mer

Barn som baserar sin kost på medelhavsdietens principer har 15 procent mindre risk att utveckla övervikt och fetma jämfört med barn som äter traditionell kost. Det visar en internationell studie som leds från Sahlgrenska akademin.

I den aktuella studien har en internationell grupp forskare undersökt vikt, längd, midjemått och fettprocent hos omkring 10 000 barn i Sverige, Tyskland, Spanien, Italien, Cypern, Belgien, Estland och Ungern.\nResultaten, som nyligen presenterades i Bulgarien vid den årliga europeiska konferensen om fetma, visar att barn som baserar sin kost på reglerna för den så kallade medelhavsdieten har 15 procent lägre risk att bli överviktiga eller feta jämfört med andra barn. Resultaten var oberoende av barnens ålder, kön, socioekonomisk status och hemland.

I studien fick föräldrarna via enkäter och ett urval telefonintervjuer svara på frågor om barnens kostvanor. Svaren poängsattes så att större följsamhet mot medelhavsdieten, det vill säga mycket grönsaker, frukt, nötter, fisk och och spannmål, gav högre poäng.

Överraskande nog visar resultaten att svenska barn är ”bäst” på att följa medelhavsdietens principer och därmed bättre än barn i Medelhavsområdet: de italienska barnen hamnade tvåa i poängskalan, medan barn i medelhavslandet Cypern placerade sig sist.\n– Benägenheten att följa en medelhavsdiet tycks alltså vara oberoende av den geografiska hemvisten. Det här bör EU ta fasta på genom att ge dieten större uppmärksamhet i strategier för förebyggande av fetma, inte minst i de länder där vi ser en lägre benägnhet att följa dietens principer, säger Gianluca Tognon, forskare vid Sahlgrenska akadmin, som lett den internationella studien.

Läs mer om den europeiska fetmakonferensen ECO: https://eco2014.easo.org/

Källa: Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Publicerad: 2014-06-10

Mest lästa

loading

Nyfiken på Dietisten?