Logo

Annons:

Enklare råd om introduktion av mat med gluten till spädbarn

Nu är uppdateringen av rådet om introduktion av mat med gluten till barn under ett år klar. Det nya rådet är att börja ge mat … Läs mer

Nu är uppdateringen av rådet om introduktion av mat med gluten till barn under ett år klar. Det nya rådet är att börja ge mat med gluten på samma sätt som annan mat. Men det är viktigt att börja med små mängder och att öka mängden långsamt.

Livsmedelsverket har gått igenom den samlade forskningen om gluten under småbarnsåren och risken att utveckla celiaki. Genomgången visar att mängden gluten kan påverka risken för celiaki. Tidpunkten för när barnet börjar äta gluten spelar mindre roll. Därför tas det tidigare rådet bort om att introducera små smakprov av mat med gluten tidigast från fyra månaders ålder och  senast vid sex månader.

Introducera gluten på samma sätt som annan mat

Föräldrar uppmanas nu att introducera mat med gluten på samma sätt som andra livsmedelsgrupper under barnets första år. Mängderna spannmål som innehåller gluten bör till en början vara små och ökas långsamt oavsett vid vilken tidpunkt de börjar ges under det första året. Mat med gluten kan ges som något av de första smakproven men föräldrarna kan också vänta med att ge sådan mat till senare under spädbarnsåret. Rådet gäller för alla barn, även barn med ärftlighet för celiaki.

– Det viktiga är att börja med små mängder gluten och att öka mängden långsamt. Som förälder kan man tänka att det är bra med smakportioner även när det gäller välling och gröt, som ofta innehåller gluten, så att man inte ger en hel vällingflaska från start, säger Ylva Sjögren Bolin, immunolog och nutritionist på Livsmedelsverket.

Spannmålsprodukter viktiga näringskällor

Spannmålsbaserade livsmedel bidrar bland annat med kolhydrater, fibrer samt viktiga mineraler och vitaminer som järn och folat. Dessutom bidrar de med fullkorn. Därför är det bra för både barn och vuxna att äta spannmålsbaserade livsmedel.

Källa: Livsmedelsverket

Publicerad: 2020-12-14

Mest lästa

loading

Annons:

Nyfiken på Dietisten?