Logo

Ny information på Livsmedelsverket webbplats om vegansk mat för vuxna

Att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket är positivt både för hälsan och miljön. För den som helt utesluter mat från djurriket … Läs mer

Att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket är positivt både för hälsan och miljön. För den som helt utesluter mat från djurriket finns det några saker att tänka på för att täcka näringsbehovet. Som stöd finns ny webbinformation på Livsmedelsverket webbplats, om hur man kan få i sig all viktig näring.

Det viktigaste för den som är vegan är att inte bara ta bort kött, fisk, ägg och mjölk utan att ersätta den med näringsrik mat från växtriket.

Baljväxter, fullkornsprodukter, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär är tillsammans med rapsolja viktiga näringskällor i vegansk mat. Vegetabiliska drycker eller ”gurtar” som är berikade med vitamin B12 och D-vitamin är nödvändiga, eftersom dessa vitaminer inte finns alls, eller mycket begränsat, i mat från växtriket. Ibland behöver maten också kompletteras med kosttillskott.

Även andra vitaminer och mineraler kan vara svårt att få tillräckligt av, till exempel järn och zink. De tas också upp sämre från vegetarisk mat än från kött och fisk.

I den nya webbtexten finns information om vad som bör finnas på den veganska matsedeln varje dag, tips om hur den kan se ut i praktiken och hur man kan öka järnupptaget från maten. Vegansk mat

Sedan tidigare finns redan en text om vegansk mat till barn: Vegansk mat till barn

Källa: Livsmedelsverket

Publicerad: 2020-06-03

Mest lästa

loading

Nyfiken på Dietisten?