Logo

Annons:

Gränsvärden för PFAS i mat

EU-kommissionen har beslutat om gränsvärden för hur mycket PFAS det får finnas i bland annat kött, fisk och ägg. När de börjar gälla får företag … Läs mer

EU-kommissionen har beslutat om gränsvärden för hur mycket PFAS det får finnas i bland annat kött, fisk och ägg. När de börjar gälla får företag inte sälja mat som innehåller mer PFAS än gränsvärdet. 

Från den 1 januari 2023 börjar gränsvärden gälla för hur mycket PFAS som får finnas i animaliska livsmedel som kött, fisk och ägg.  Bakgrunden är den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens (Efsa) bedömning att många i Europa får i sig för mycket PFAS från vatten och olika livsmedel.  För dricksvatten finns redan ett gränsvärde.

Myndigheter som kontrollerar livsmedelsföretagen kan besluta att livsmedel ska tas bort från marknaden om de innehåller mer PFAS än gränsvärdet tillåter.

PFAS är en industrikemikalie som använts sedan mitten av 50-talet.  Orsaken till att PFAS finns i dricksvatten och maten är att det finns vida spritt i miljön, och därför till slut hamnar i mat och dricksvatten.

EU-kommissionens förordning 2022/2388\nPFAS – Poly- och perfluorerade alkylsubstanser

Stock.adobe.com

Publicerad: 2023-01-02

Mest lästa

loading

Annons:

Nyfiken på Dietisten?