Logo

Annons:

Kvinnor har lägre risk för hjärt-kärlsjukdom än män

Kvinnor har lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och att dö av det än män i samma ålder, oavsett var i världen de lever. Det … Läs mer

\n\n\n\n\n\n\n\n

Kvinnor har lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och att dö av det än män i samma ålder, oavsett var i världen de lever. Det framgår av en studie som omfattar drygt 160 000 män och kvinnor i 27 länder. Forskare vid Göteborgs universitet är nu med och presenterar resultaten.

Studien som publiceras i The Lancet har namnet PURE (Prospective Urban Rural Epidemiological study). Det är den första världsomfattande studien som har dokumenterat skillnader mellan kvinnor och män i riskfaktorer, behandling, andelen som drabbas av hjärtinfarkt och stroke, och hur det går för dem som drabbas. Deltagarna har följts under drygt tio år.

Medförfattare i studien är Annika Rosengren, professor i medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Sverige är det enda västeuropeiska land som ingår. Drygt 4 000 av deltagarna kommer från Göteborg och Skaraborg.

Resultaten visar att kvinnor hade ett mer gynnsamt riskfaktormönster. Framför allt var det färre som rökte, men kvinnorna hade också lägre blodtryck och bättre blodfetter. Friska kvinnor utan tidigare hjärt-kärlsjukdom var mer benägna att använda förebyggande medicinering, ha ett välkontrollerat blodtryck och undvika rökning, jämfört med män.

Ingen uppenbar diskriminering

Det uttrycks ofta oro för att kvinnor med hjärt-kärlsjukdom behandlas mindre intensivt än män, vilket i så fall skulle kunna ha en negativ inverkan. Forskarna bakom den aktuella studien menar dock att det inte handlar om diskriminering.

– Vi tolkar det som att kvinnor inte förefaller vara diskriminerade och att det snarare är så att kvinnor har mindre uttalade förändringar i kranskärlen och därmed inte behöver lika intensiv behandling, säger Annika Rosengren.

Studien visar att män med exempelvis hjärtinfarkt oftare fick invasiv behandling, som ballongvidgning eller by-passoperation. Trots det klarade sig kvinnorna bättre från en ny hjärtinfarkt.

Fattig eller rik avgörande faktor

Den stora skillnaden i prognos efter hjärtinfarkt ligger i stället mellan fattiga och rika länder. För både män och kvinnor i låginkomstländer som Bangladesh, Indien och Pakistan dör ungefär 40 procent inom 30 dagar efter en hjärtinfarkt eller stroke, medan motsvarande andel för höginkomstländer som Sverige och Kanada är under 10 procent.

PURE-studien omfattar deltagare från Argentina, Bangladesh, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Filippinerna, Förenade Arabemiraten, Indien, Iran, Kanada, Kazakstan, Kina, Kirgizistan, Malaysia, Pakistan, Palestina, Peru, Polen, Ryssland, Saudiarabien, Sverige, Sydafrika, Tanzania, Turkiet, Uruguay och Zimbabwe. Studien leds från Kanada.

Titel: Variations between women and men in risk factors, treatments, cardiovascular disease incidence, and death in 27 high-income, middle-income, and low-income countries (PURE): a prospective cohort study

Källa: Göteborgs universitet

\n\n\n\n\n\n\n\n\n

Publicerad: 2020-05-22

Mest lästa

loading

Annons:

Nyfiken på Dietisten?