Logo

Annons:

Styrketräning ger bra effekt även hos äldre

Äldre människor har lika god förmåga att bygga muskler som yngre. En studie från GIH stärker uppfattningen att det aldrig är för sent att börja … Läs mer

Äldre människor har lika god förmåga att bygga muskler som yngre. En studie från GIH stärker uppfattningen att det aldrig är för sent att börja styrketräna.

Studien gick till så att tio unga och tio äldre män fick utföra ett tungt styrketräningspass. Efter träningspasset fick försökspersonerna en proteinrik dryck. Muskelprover togs både före och efter träningen. Det visade sig att både de snabba och de långsamma muskelfibrerna uppvisade ett liknande mönster, och att mönstret inte var annorlunda hos de äldre försökspersonerna, trots att snabba muskelfibrer i allmänhet är mycket mindre hos äldre.

– Resultatet indikerar att muskelfibertypernas förmåga för tillväxt efter styrketräning upprätthålls under åldrandet. Det i sin tur är ytterligare evidens för att det aldrig är för sent att börja med styrketräning, säger Sebastian Edman, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH).

Läs hela artikeln här.

Stock.adobe.com

Publicerad: 2023-01-16

Mest lästa

loading

Annons:

Nyfiken på Dietisten?