Logo

6 000 raska steg per dag räcker

Att det sägs vara bra att gå 10 000 steg om dagen känner nog de flesta till. Men nu visar en ny studie att en hyfsat … Läs mer

Att det sägs vara bra att gå 10 000 steg om dagen känner nog de flesta till. Men nu visar en ny studie att en hyfsat snabb daglig promenad till och från jobbet, kan räcka för att få positiva hälsoeffekter.

Forskare vid GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan, har undersökt hälsoeffekter av promenader till och från jobbet vilket visar att 6 000 raska steg per dag räcker. I studien ingick 20 manliga och kvinnliga fotgängare som gick till och från sitt arbete i Storstockholm alla vardagar. Deltagarna har även studerats när de promenerat med olika hastigheter på plant underlag inomhus för att kunna jämföra med gång i utomhusmiljö. De testades även i vila och med maximala löpbands- och cykelergometertester i laboratorium.

Resultatet visar att pendlarna i snitt gick cirka 2,2 kilometer till arbetet. Fotgängarna gick ungefär 385 turer om året vilket motsvarar drygt 80 mil. Den energiomsättning detta innebär bidrar till en effektiv viktkontroll.

6 000 raska steg per dag räcker

Hittills har rekommendationen varit 10 000 steg per dag för att uppnå positiva hälsoeffekter. Men forskarna vid GIH menar att 6 000 steg räcker eftersom hälsoeffekterna sedan planar ut. Men om man går fler steg under en dag, vilket är sannolikt, så bidrar det till ökad energiomsättning vilket har ett värde i sig.

– Intressant är att om man promenerar utomhus i Storstockholm kräver det 30 procent mer energi än om man går med samma hastighet på ett plant underlag inomhus. När vi utvecklat rekommendationen om de 6 000 transportstegen per dag, fem dagar i veckan, har vi tagit hänsyn till att den även ska fungera om man går i ett helt plant landskap. Vidare har vi utgått från konditionsnivåer i den vuxna befolkningen av idag, säger Peter Schantz som är professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

(Källa: forskning.se)

Stock.adobe.com

 

Publicerad: 2022-11-21

Mest lästa

loading

Nyfiken på Dietisten?