Annons:
Uppföljning av obesitaskirurgi ungdomar

Operationen har jämförts med ”intensiv icke-kirurgisk” behandling som startade med åtta veckors lågkaloridiet med måltidsersättning. I studien rekryterades ungdomar mellan 13–16 år med svår obesitas (BMI > 35 kg/m2) från specialistmottagningarna för obesitas hos barn och ungdomar i Malmö, Göteborg och Stockholm. Kirurgin genomfördes på en klinik i Göteborg.
Opererade ungdomar hade efter 2 år gått ned ca 30 procent i vikt och flera mått på metabol hälsa (blodsocker, blodfetter, inflammation) förbättrades i jämförelse med kontrollgruppen.
De icke-kirurgiska kontrollerna gick under första månaderna ner ordentligt i vikt, men trots intensiva insatser, där ungdomarna erbjöds tät kontakt med behandlingsteamet, bibehölls inte viktnedgången över tid. Redan under de två första åren hade 5/25 (20 procent) i kontrollgruppen blivit opererade.
Ingen skillnad i psykisk hälsa hos grupperna sågs efter två år, men under det första året sågs betydliga förbättringar hos de opererade ungdomarna jämfört med kontrollgruppen.
Kirurgin var allmänt väl tolererad:
Ingen ungdom behövde någon ny operation för att rätta till komplikationer eller problem.
Negativa symtom relaterade till ätande minskade hos de som opererats. Kirurgigruppen rapporterade signifikant större minskning av symtom på hetsätning och okontrollerat ätande vid tvåårskontrollen jämfört med kontrollgruppen.
Mag-tarmrelaterade symtom var inte vanligare hos de opererade ungdomarna jämfört med icke-opererade kontroller.
Ingen som genomgått kirurgi ångrade det.
Inga skillnader sågs mellan grupperna beträffande näringsbrister (vitaminer och mineraler). Dock behövs det längre uppföljning för att för att bedöma risken för till exempel näringsbrister och benskörhet. I den aktuella studien var ungdomarna som inkluderades något yngre än i tidigare studier (13–16 år jämfört med 16–18 år). Vi bedömer att yngre tonåringar tål viktkirurgi minst lika bra som något äldre ungdomar.
Kajsa Järvholm, leg. psykolog och docent, Barnöverviktsenheten Skånes universitetssjukhus, Institutionen för psykolog i Lund. kajsa.jarvholm@psy.lu.se Kajsa Järvholms forskning är framförallt inriktad mot obesitaskirurgi hos ungdomar och hur viktbehandling påverkar och påverkas av den psykiska hälsan.
Foto: stock.adobe.com
Publicerad: 2023-03-20