Logo

Annons:

Svenskar rör sig mindre sedan Covid-19

I en ny dokumentär i fyra delar, skapad tillsammans med skidlegendaren Johan Olsson, visar det sig att Covid-19 har haft en negativ effekt på den svenska folkhälsan.

Innan pandemin var svenskarna några av de mest aktiva i hela Europa. Men pandemin har ändrat allas vanor. Faktum är att en vuxen person rör sig 100 minuter mindre per vecka än vad de gjorde innan pandemin. Vissa grupper är särskilt utsatta så som yngre och äldre personer (18–29 år och 60+) som nu tränar ännu mindre än tidigare.

Utöver den minskade aktivitetsnivån, visar det sig också att vi sitter ner 1,5 timme mer per dag än tidigare. Ny forskning visar även att varannan svensk anger att deras totala aktivitetsnivå har minskat under pandemin jämfört med innan.

– Det är ingen hemlighet att jag brinner för träning. Jag mår bra av att träna, men jag mår också bra av att hjälpa andra i sin träning. Det var därför vi gjorde den här dokumentären, för att se vilken effekt som pandemin har haft på Sveriges befolkning och vad vi kan göra åt det. Nu gäller det att hitta nya sätt att få svenskarna att börja röra på sig igen, säger Johan Olsson, tidigare OS- och VM-medaljör i längdskidåkning.

Dokumentären ”Hur mår svenska folket i spåren av pandemin?”, finansierad av Santander Consumer Bank, består av fyra delar och det första avsnittet finns nu att se på Youtube och Instagram. Nya avsnitt kommer varje tisdag.

Foto: Bild: Santander Consumer Bank

Publicerad: 2023-01-23

Mest lästa

loading

Annons:

Nyfiken på Dietisten?