Annons:
Var tredje gymnasietjej har järnbrist

Forskare vid Lunds universitet undersökte 475 kvinnliga gymnasieelever i Malmö och Lund för att kartlägga järnbrist i åldersgruppen. Deltagarna fick svara på frågor om kost och menstruation samt lämna blodprov för att mäta ferritin och hemoglobin – två viktiga markörer för kroppens järnnivåer.
– Tonårstjejer har ett extra stort behov av järn, men många får inte i sig tillräckligt via kosten, säger Moa Wolff, forskare och specialistläkare.
Köttätare har bättre järnstatus
Studien visar att nästan var tredje gymnasietjej har järnbrist, men siffran är mer än dubbelt så hög bland de som utesluter kött ur kosten. Tre procent av deltagarna hade allvarlig järnbrist, så kallad järnbristanemi, vilket kan ge symtom som extrem trötthet och yrsel.
– Det är positivt att fler väljer en mer växtbaserad kost eftersom det har hälsofördelar och är bra för miljön. Men man måste tänka på hur man får i sig järn, säger Anna Stubbendorff, dietist och doktorand i nutritionsepidemiologi vid Lunds universitet.
Hur kan man motverka järnbrist?
Enligt forskarna handlar det inte bara om hur mycket järn man får i sig, utan också hur väl kroppen kan ta upp det.
– Fullkorn och baljväxter som bönor, ärtor och linser är bra källor till järn, men för att kroppen ska kunna ta upp det effektivt bör man kombinera det med C-vitaminrika livsmedel som citrusfrukter eller surdegsbröd. Samtidigt kan drycker som kaffe och te minska upptaget, säger Anna Stubbendorff.
Studien visade också att de som åt mer frukt hade lägre förekomst av järnbrist. Forskarna hoppas nu kunna utveckla en screeningmetod som kan hjälpa skolhälsovården att identifiera tonårstjejer i riskzonen för järnbrist.
Iron insight: exploring dietary patterns and iron deficiency among teenage girls in Sweden, European Journal of Nutrition
Foto: Stock.adobe.com
Publicerad: 2025-03-17