Logo

Ändra attityden till fullkornsbröd

De flesta, ungdomar och unga vuxna i synnerhet, äter alldeles för lite fullkorn. Parallellt med att ohälsan kryper nedåt i åldrarna, vill Brödinstitutet ändra på … Läs mer

De flesta, ungdomar och unga vuxna i synnerhet, äter alldeles för lite fullkorn. Parallellt med att ohälsan kryper nedåt i åldrarna, vill Brödinstitutet ändra på attityden till fullkornsbröd hos yngre vuxna.

Brödinstitutets årliga opinionsundersökning Brödtermometern visar att fullkorn är mer uppskattat i de högre åldrarna och att ju yngre ålder, desto större benägenhet att välja bort fullkorn. Det är ett folkhälsoproblem då fullkorn numera visat sig vara den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högsta grad, bland annat genom att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa cancerformer såsom tjock- och ändtarmscancer.

För att få unga att förstå fullkornsbrödets fördelar går nu Brödinstitutet ut med en kampanj vid namn ”Det torra livet på Brödinstitutet”. Kampanjen består av en semidokumentär filmserie med en stor portion självdistans, där vi får följa med när karaktärerna Gunnar, Daniel och Bella från Brödinstitutet ger sig ut på sociala medier i ett till synes omöjligt uppdrag: att visa att fullkornsbröd inte behöver vara så torrt. De kan mycket om bröd och vitaminer, men lite mindre om TikTok-danser och ungdomskultur. Följ deras resa på TikTok och Instagram @brodinstitutet och på www.brodinstitutet.se.

Bild: Creative Commons

Publicerad: 2023-01-23

Mest lästa

loading

Nyfiken på Dietisten?