Logo

Annons:

Fotoskanning förenklar kostregistreringen

Nutrition Data har lanserat en ny funktion i sitt system för näringsberäkning och kostrådgivning, nämligen ”fotoskanning av måltider”. Med hjälp av den kan patienten själv enkelt fotografera maten på tallriken, som därefter automatiskt omvandlas till livsmedel och näringsinnehåll.

En bra genomförd kostregistrering är grundläggande för att dietisten ska kunna göra en korrekt analys av patientens matvanor. Men svårigheterna har länge varit många.

Tidigare var det vanligt att patienterna skrev ner vad de ätit och druckit på papper och lämnade till dietisten som sedan förde in allt i ett program. – Detta var både tidskrävande och innebar stor risk för fel på grund av att patienten varit oklar eller att dietisten missförstått, säger Katarina Holm Johansson, vd och grundare av Nutrition Data Sweden.
Under senare år har de flesta dietister gått över till att låta patienterna själva kostregistrera med hjälp av Nutrition Datas app. Detta har gjort att en stor tidstjuv försvunnit och dietisten har kunnat fokusera på att analysera och ge råd.
Men trots att Nutrition Data har en stor livsmedelsdatabas och att man även kan ge patienten möjlighet att skanna streckkoden på livsmedelsförpackningen så händer det att felkällor smyger sig in.
– Den största svårigheten är att registrera mat som patienten inte själva tillagat, exempelvis vid restaurangbesök. Risken är stor att det blir helt fel, eller känns så besvärligt att man struntar i att registrera.
Det är här den nya funktionen med fotoskanning av måltider kommer in. Patienten kan då med hjälp av Nutrition Datas app skanna in ett foto av maten på tallriken. Detta foto analyseras med hjälp av AI – och resultatet kommer inom några få sekunder. Om de livsmedel som räknas upp verkar stämma godkänner patienten resultatet. Om inte så går det bra att justera. Bilden av maten kommer också med i kostregistreringen så att dietisten kan se den.
– Fotoskanning av måltider gör att kostregistreringen blir betydligt enklare för patienten, vilket ger dietisten ett bra underlag att göra sin bedömning på, säger Katarina Holm Johansson.
För dig som redan i dag använder Nutrition Data finns funktionen färdig att aktivera för dina patienter.

Vill du ha mer information och en demonstration så maila till info@nutritiondata.se  Är du inte kund så finns möjlighet att testa Nutrition Data helt gratis på www.nutritiondata.se

Hur funkar det?

Hur kan AI bedöma vad som finns i just denna fiskgryta eller hur stor portionen är? Tallrikar kan ju vara olika stora.
När det gäller vad som ligger på tallriken så har man matat in tusentals av hela världens recept, inklusive bilder, för att få in en så bred måltidskunskap som möjligt. Vad gäller portionsstorleken så fungerar det så att AI:n tar fasta på de detaljer som finns på tallriken, exempelvis en grön ärta, en räka eller liknande, och sedan jämför den med storleken på tallriken.

Publicerad: 2025-03-04

Mest lästa

loading

Annons:

Nyfiken på Dietisten?