Logo

Annons:

Smart stödprogram hjälper gravida vårda vikten

I region Västerbotten erbjuds gravida stöd och kostråd med det digitala stöd- och behandlingsprogrammet Viktstablitet. "Syftet är att hjälpa gravida att undvika för stor viktuppgång – och att komma tillbaka till normalvikt efter förlossning och amning", säger dietisten Anna Karlsson, som har varit med och utvecklat programmet.
Anna Karlsson.

Nästan hälften av alla gravida kvinnor i Sverige har i dag övervikt eller obesitas. Det innebär en ökad risk för komplikationer under graviditet och förlossning, och ökar även hälsorisken för kvinnan.

Det är bakgrunden till region Västerbottens satsning på programmet Viktstablitet.

Matilda, vilket inte är hennes riktiga namn, är en av kvinnorna som har testat programmet. Det var hennes tredje graviditet och hon hade gått upp mycket i vikt varje gång.

– Jag mådde väldigt illa och det var svårt att välja bra mat, jag ville mest bara äta rostmackor. Jag ville ha lite extra peppning och en boost, därför testade jag stödprogrammet. Det gick upp och ner med min motivation och under perioder var jag inte inne så mycket, men när jag väl loggat in har jag blivit peppad.

Efter att bebisen hade fötts berättar Matilda att hon var mer motiverad på att ta hand om sig själv med bra kost och rörelse. Hon tror att det beror på programmet.

– Vi har fått ett positivt gensvar från de flesta. Många har lyft fram betydelsen av att dietisten kändes närvarande trots att verktyget är digitalt, säger Anna Karlsson.

Men att prata om vikt kan vara känsligt och laddat.

– För många kan det ha varit att vikten har gått upp och ned hela livet. Man kanske har bantat och sen har man inte orkat och så har det gått åt andra hållet. Med viktstabilitetsprogrammet får man hjälp att hitta balansen under en period i livet när motivationen ofta är större och det har man nytta av under resten av livet. Det är många som uttryckt att de tänker mer hållbart och vad som kommer att funka på sikt, snarare än att bara titta på vikten och försöka gå ner så snabbt som möjligt, säger Anna Karlsson.

Programmet, som lanserades 2021 på webbsajten 1177.se, består av tolv avsnitt och har arbetats fram av en tvärprofessionell arbetsgrupp. Det består av en mix av information och egna reflektionsövningar inom områden som beteendeförändring, mat, motion, vila och återhämtning. 

– En central del i programmet är meddelande­funktionen vilket ger den gravida kvinnan tillgång till en dietist under hela graviditeten. De kan kontakta oss om de har någon specifik undran eller fundering. Vi hör också av oss till deltagarna och kollar hur det går. Det är viktigt att ha kontakt.

Det finns också en bokningsfunktion där man kan boka ett digitalt möte vid behov. Andra funktioner är träningsdagbok, matdagbok och viktkurva – alla valfria att använda eller välja bort. Gravida har tillgång till programmet under hela graviditeten plus en tid efteråt.

Sandra är en annan deltagare. Hon var orolig över att möta fördomar mot tjocka personer, men berättar att hon blev motbevisad.

– Ibland har det gett mig lite nyttiga insikter om vad jag själv sitter med för tankar, säger hon.

På frågan om hon skulle rekommendera det till någon annan är svaret tydligt:

– Ja, typ till alla! Jag och min sambo gjorde det tillsammans och även han har fått nyttiga tankar. Jag hade nog haft nytta av det innan graviditeten också.

Anna Karlsson är tydlig med vad syftet med behandlingsprogrammet är:

– Vi vill inte komma med pekpinnar och kritisera. Det handlar om hälsa och att hitta balans, inte bara om vikt. Tanken med programmet är att man får stöd att jobba med sina vanor och beteenden kring mat på ett hyggligt sätt – det behöver inte vara perfekt.

För kvinnor som av olika skäl har svårt med det textbaserade verktyget finns alternativ. 

– Alla tycker inte det är så lätt att ta till sig text, man kanske inte trivs med det och för de passar programmet inte lika bra. Men det finns också en lättläst version om man till exempel har svenska som andra språk, dyslexi, eller någon typ av utmattning. Vi håller också på att ta fram ljudfiler som kan vara ett bra alternativ, säger Anna Karlsson, och tillägger att webbstöd så klart inte passar alla.

– Om man till exempel inte kan svenska utan behöver tolk funkar inte det här programmet, utan då behöver man besök hos dietist. Det kan även finnas funktionsvariationer som kan göra det svårt att använda sig av ett stöd- och behandlingsprogram på webben. Och som det alltid är när man jobbar med beteende så krävs det en egen vilja och ett eget arbete för att det ska funka.

Fakta om BMI

null:

BMI, body mass index, uttrycker förhållandet mellan vikt och längd. Övervikt innebär ett BMI mellan 25 och 29,9 och obesitas, tidigare kallat fetma, BMI 30 eller högre. Förekomsten av övervikt eller obesitas hos gravida i Sverige vid inskrivningen vid mödrahälsovården ökade från 25 procent 1992 till 44 procent 2020. Av dessa hade 27procent övervikt och 16 procent obesitas. Källa: Övervikt och fetma hos gravida (folkhalsomyndigheten.se)

Foto: Pressfoto

Publicerad: 2023-10-30

Mest lästa

loading

Annons:

Nyfiken på Dietisten?