
Obesitasläkemedel har en plats i primärvården
Annons:
Ungefär hälften av alla vuxna svenskar har övervikt eller obesitas idag. Men trots att det är en så stor patientgrupp tycker Petter Jacobsson inte att de alltid får det bemötande de har rätt till.
– Jag upplever att de är lite negligerade och att vi ibland har en för raljant attityd mot den här gruppen.
Petter Jacobsson, som är specialistläkare inom allmänmedicin, träffar många på vårdcentralen eller online som har kämpat med vikten i många år och han tycker att det är viktigt att de får rätt hjälp.
Läkemedel är ett väldigt bra verktyg i verktygslådan, anser han.
Vinsterna av att gå ner i vikt är extremt stora. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Många som kommer till vårdcentral kan till exempel ha smärtproblematik som är kopplad till vikten. Många har problem med svamp mellan hudveck. Orken och livsglädjen kan vara låg.
– Många som går ner i vikt mår ofta mycket bättre, säger Petter Jacobsson och nämner som ett exempel en kvinna som han träffat nyligen.
Hon hade gått ner många kilo i vikt och hade inte mått så bra på många år.
– Och det var inte för att vi hade satt in någon medicin för depression utan det var mer för att vi hade stöttat henne med hennes vikt. Så det finns mycket att tjäna på livskvalitet, menar han.
När det gäller behandling betonar Petter
Jacobsson vikten av individuell behandling. Vissa har varit överviktiga hela livet. Andra har haft en depression och blivit obesa efter det. De kan ha gått igenom en skilsmässa eller andra psykiska trauman. Det kan också handla om andra typer av trauman som gör det svårt att gå eller liknande.
– Det är viktigt att man individualiserar och möter patienten där de är. Man kan prata om vikten vid ett besök på vårdcentral. Då kan man plantera ett frö som man kan diskutera vid ett senare tillfälle. Det gäller även andra saker som rökning, alkohol eller liknande.
En annan sak som Petter Jacobsson lyfter fram är att man inte ska lägga in några värderingar i vikten.
– Det är viktigt att stötta och se en patient. Hon eller han har en massa erfarenheter och vi träffar patienten bara en kort stund. Men patienten har levt med det här lång, lång tid. Och jag sitter här som en konsult och då tycker jag inte att man ska ha någon värdering på något sätt, menar han.
Dietisten på vårdcentralen har en viktig funktion att fylla. Men hen bidrar inte bara med kunskap kring kost och beteende vad gäller ätandet. Petter Jacobsson lyfter även fram arbetet med att stötta patienten.
– Regelbunden uppföljning är viktigt och att patienten vet att det finns någon vid deras sida som stöttar, inte bara som dietist utan som en coach, menar han.
Hur länge man ska behandlas med medicinerna är en fråga som Petter Jacobsson ofta får.
– Jag tänker att vissa kanske ska testa i ett år. Då hinner de ändra sina vanor och få en push. Sen kan man prova att trappa ner. Men vissa kanske behöver använda medicinen i fem år. Jag tror i allafall att det är ett bra verktyg som komplement till det arbete vi gör med dietister och även istället för kirurgi.
Argumentet att det inte är någon idé att sätta in läkemedel för att effekten försvinner när man slutar med medicineringen tycker inte Petter Jacobsson håller som argument. Han menar att det finns andra sjukdomar som, till exempe högt blodtryck och diabetes som också är livslånga, och även om livsstilsförändringar kan förbättra deras tillstånd så behöver de fortsätta med sin medicinering.
Läkemedel är ett väldigt bra verktyg i verktygslådan.
-
Obesitas är en sjukdom
Både Världshälsoorganisationen WHO och svenska Socialstyrelsen har klassificerat obesitas (tidigare kallat fetma) som en sjukdom. Definitionen på obesitas är att man har ”en så stor mängd överflödig fettväv att det utgör en hälsorisk”.
Obesitas kan öka risken för att utveckla olika hälsoproblem som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, vissa typer av cancer, minskad fertilitet, ledproblem och sömnapné.
Orsakerna till obesitas är mångfacetterade och inkluderar bland annat genetik, hormoner, miljöpåverkan, kostvanor och fysisk aktivitet.
Källa: Centrum för obesitas, Region Stockholm
Text:
Foto: Privat
Publicerad: 2024-08-19