Annons:
Digital utbildning kan ge bättre IBS-behandling

Ett forskningsprojekt som syftar till att utveckla en digital patientutbildning ska göra tillgången till IBS-behandling både lättare och effektivare. Dietisten Therese Liljebo, som har 26 års erfarenhet av att arbeta med mag/tarmhälsa, är doktorand i projektet.
– Inledningsvis har deltagarna fått besvara frågeformulär om trötthet, magbesvär och bakgrundsvariabler om till exempel läkemedelsbehandling, säger hon och fortsätter:
– Verktyget är helt internetbaserat och består av tre huvudmoduler. Alla inleds med en kort introduktionsfilm, därefter är det textbaserat.
Den första modulen består av information om IBS från läkare om sjukdomens mekanismer och allmänna symtom. Patienterna får även veta mer om läkemedelsbehandling. Vecka två är det dags för modul två som fokuserar på kostbehandling.
– Deltagarna får i denna modul titta på en film om matvanor och kostens roll. De får till exempel tips på livsmedel som kan minska gaser och andra besvär.
Vecka tre är det dags för sista modulen som är inriktad på livsstilsfaktorer.
– Psykologiska faktorer och samband som till exempel kopplingen till stress tas upp i denna modul.
Efter sista modulen får deltagarna svara på ett uppföljande frågeformulär. Efter sex månader görs ytterligare en uppföljning på samma sätt.
– Målet är att det ska användas runt om i landet. Det är svårt att få tillgång till vård. Så det här kan förhoppningsvis fylla en viktig funktion, avslutar hon.
Therese Liljebo är anställd hos Aleris Gastromottagningen City och via dem är hon doktorand vid Institutionen för medicin, Karolinska Institutet, Solna.
Studien är ett samarbete mellan vårdföretaget Aleris och Mag-tarm laboratorium vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg.
Foto: Privat
Publicerad: 2024-03-14