Logo

Mycket salt i köpta färdigrätter och uteluncher

Det räcker med en stor lunchportion från en restaurang eller snabbmatställe för att få i sig ohälsosamt mycket salt visar analyser från Livsmedelsverket. Livsmedelsverket har … Läs mer

Det räcker med en stor lunchportion från en restaurang eller snabbmatställe för att få i sig ohälsosamt mycket salt visar analyser från Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har analyserat ett hundratal vanliga lunchrätter från livsmedelsbutiker, både färska och frysta, luncher från snabbmatställen och dagens lunch på några lunchrestauranger. Generellt är det mindre salt i färdigrätterna från butik än i luncherna från restaurang och snabbmatställen.

Rätterna från butiker innehöll i genomsnitt 3,2 gram salt per portion medan snabbmaten innehöll hela 5,4 gram salt per portion och restauranglunchen 4,8 gram salt per portion. Målet är att äta högst 6 gram salt per dag, och om det fördelas på tre måltider finns det plats för ungefär 2 gram salt i lunchen.

Livsmedelsverkets analyser av saltinnehållet i luncher är en viktig utgångspunkt för att kunna följa utvecklingen av företagens arbete med saltsänkning framöver och sker inom ramen för Livsmedelsverkets regeringsuppdrag om frivilliga åtaganden i branschen för mindre salt i maten.

Foto: Stock.Adobe.com

Publicerad: 2022-10-24

Mest lästa

loading

Nyfiken på Dietisten?