Annons:
Så hållbar är vår kost

Rapporten, finansierad av Naturvårdsverket och SLU Future Food, bygger på en genomgång av ett stort antal vetenskapliga studier och artiklar. Den syftar till att på ett lättillgängligt sätt sammanfatta och kommunicera miljöpåverkan från olika kosthållningar.
Ylva Ran, postdoktor vid SLU, understryker att rapporten introducerar nya metoder för att beräkna och beskriva miljöpåverkan från olika dieter. Därutöver inkluderar den resultat från en studie som rekommenderar specifika indikatorer för att mäta och förstå dess påverkan mer heltäckande.
Rapporten definierar vad en hållbar kost innebär och betonar att den genomsnittliga svenska dieten, med ett koldioxidutsläpp på cirka två ton CO2e per person och år, inte uppfyller hållbarhetskriterierna. Den diskuterar också hur olika livsmedelsgrupper bidrar till miljöpåverkan och föreslår åtgärder som kan minska dessa effekter genom förbättringar i livsmedelsproduktionen, koständringar och minskning av matsvinn.
– Vår sammanställning visar att flera olika åtgärder behövs för att klimat- och hållbarhetsmål ska nås. Åtgärder behöver fokuseras på att förbättra produktionen, ändra kosten och minska svinnet. säger Emma Moberg, forskare på IVL.
I samband med rapporten har ett nytt webbverktyg och en databas lanserats. Verktyget, utvecklat som en del av EU-projektet Plane’eat, tillåter användare att jämföra hållbarheten hos olika livsmedel och kostmönster.
Databasen, som nu är mer omfattande än tidigare versioner, innehåller information om ett brett spektrum av jordbruksråvaror och livsmedel i åtta EU-länder. Den inkluderar indikatorer såsom utsläpp av växthusgaser, förlust av biologisk mångfald, användning av bekämpningsmedel samt djurvälfärd och antibiotikaanvändning.
– Det här är ett verktyg för framför allt forskare och andra som beräknar miljöpåverkan från olika koster. Men alla som är intresserade av matens miljöpåverkan kan ha nytta av verktyget. Det är en första version vi släpper nu och vi hoppas kunna både uppdatera dataunderlaget kontinuerligt och göra verktyget mer användarvänligt, berättar Elin Röös vid SLU, som forskar om matens miljö- och klimatpåverkan.
Länk till rapporten: Mat, miljö och hållbarhet – hur påverkar den mat vi svenskar äter planeten?
Länk till verktyget: SAFAD - Sustainability Assessment of Foods and Diets
Foto: Stock.adobe.com
Publicerad: 2024-06-03