Logo

Annons:

Alla över 75 år behöver tillskott med D-vitamin

Just nu pratas det mycket om D-vitamin. Personer över 75 år och de som inte får tillräckligt med solljus på huden på grund av heltäckande … Läs mer

Just nu pratas det mycket om D-vitamin. Personer över 75 år och de som inte får tillräckligt med solljus på huden på grund av heltäckande kläder är exempel på grupper som behöver ta tillskott med D-vitamin. Barn under 2 år är också en sådan grupp.

Just nu pratas det mycket om D-vitamin. Bland annat förs det fram att det kan förebygga eller lindra Covid-19. Det pågår mycket forskning om D-vitamin och luftvägsinfektioner men det finns idag inte tillräckligt vetenskapligt stöd för att D-vitamin specifikt påverkar risken för Covid-19 eller sjukdomsförloppet. Det är ändå viktigt att inte ha för låg nivå av D-vitamin i kroppen eftersom D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder.

Alla över 75 år behöver tillskott med D-vitamin

Sedan flera år rekommenderar Livsmedelsverket att alla över 75 år tar tillskott med D-vitamin. Även personer som täcker kroppen helt på sommaren behöver tillskott. Detsamma gäller barn och vuxna som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat. Övriga i befolkningen behöver inte ta tillskott.

– Även om det inte klarlagt att D-vitamin har någon specifik effekt på Covid-19 finns det all anledning att följa rekommendationerna om D-vitamin. Det innebär tillskott på 10-20 mikrogram per dag för vissa utpekade grupper. Däremot finns det risker med att äta väldigt stora doser, säger Åsa Brugård Konde, rådgivare på Livsmedelsverket

Många får tillräckligt med D-vitamin tack vare berikning

I Sverige berikas sedan många år matfetter och många mjölkprodukter med D-vitamin. För drygt två år sedan fördubblade Livsmedelsverket berikningsmängden och det blev obligatoriskt att berika fler produkter, som vegodrycker och mejeriprodukter med högre fetthalt. Tack vare berikningen får de som äter berikad mat tillräckligt med D-vitamin. Den D-vitamin som finns naturligt i exempelvis fisk och ägg är också viktiga källor.

Den som inte får tillräckligt med sol på huden behöver tillskott

På sommaren är solen den viktigaste D-vitaminkällan. I juni och juli räcker det att vara ute barärmad upp till en kvart 2-3 gånger i veckan för att få ett bra tillskott oavsett hudfärg. Vitaminet lagras i kroppen och kan täcka en del av vinterns behov. Men den som klär sig heltäckande nås inte av solen tillräckligt mycket för att det ska bildas vitamin.

– Svenska undersökningar pekar på att kvinnor födda i Afrika eller Asien betydligt oftare har D-vitaminbrist jämfört med kvinnor födda i norra Europa. Det kan finnas flera anledningar, till exempel andra solvanor och att mörk hud producerar D-vitamin långsammare än ljus. Det är en grupp som kan behöva ta tillskott med D-vitamin, särskilt den som bär heltäckande klädsel på sommaren, säger Åsa Brugård Konde.

Källa: Livsmedelsverket

Publicerad: 2020-12-17

Mest lästa

loading

Annons:

Nyfiken på Dietisten?

Annons: