Annons:
Fler ska få fysisk aktivitet på recept

Trots den omfattande dokumentation som visar på positiva effekter av regelbunden fysisk aktivitet – från minskad risk för fallskador, psykisk ohälsa och cancer till hjärt-kärlsjukdom och förtida död – når endast omkring hälften av invånarna i Stockholmsregionen upp till de rekommenderade nivåerna av fysisk aktivitet. För att vända denna utveckling utökas nu satsningen på Fysisk aktivitet på recept (FaR).
– Fysisk aktivitet på recept är en metod som visat sig framgångsrik i att få människor att röra på sig mer. Det är otroligt värdefullt då omkring en procent av alla sjukdomsfall i Stockholms län i dag orsakas av för lite fysisk aktivitet. Framför allt ser vi att andelen barn och unga som rör på sig tillräckligt minskar, säger Karin Fälldin (C), ordförande i Folkhälsoberedningen.
Enligt Region Stockholms Folkhälsorapport 2023 uppnår knappt hälften av länets förskolebarn den rekommenderade dagliga nivån av fysisk aktivitet. Bland flickor är siffran ännu lägre – endast 36 procent är tillräckligt aktiva. Rapporten visar också på tydliga geografiska skillnader.
– Det är en oroväckande låg siffra. Vi ser dessutom stora geografiska skillnader där boende i exempelvis Rinkeby-Kista rör sig i hälften så stor utsträckning som boende i exempelvis Norrmalm, konstaterar Karin Fälldin.
Sedan 2023 har vårdcentraler, rehabiliteringsmottagningar, elevhälsan och barn- och ungdomspsykiatrin i Region Stockholm kunnat erbjuda FaR som ett led i förebyggande hälsoarbete. Under 2024 prioriterades särskilt tre grupper: barn och unga, personer med funktionsnedsättning samt personer med psykisk ohälsa – en inriktning som kvarstår även under 2025.
– Det här är en enkel men värdefull insats som för den enskilda individen innebär möjligheten att kunna leva ett längre och friskare liv. För sjukvården och samhället innebär det stora resurs- och kostnadsbesparingar, säger Karin Fälldin.
Av de 89 vårdenheter som deltog i satsningen under 2023 rapporterade 75 procent en ökning i sin förskrivning av FaR. Under 2025 kommer ytterligare stöd att ges till dessa verksamheter, samtidigt som insatsen sprids till nya mottagningar runtom i länet.
– Om sjukvården ska klara av att ta hand om vår åldrande befolkning som lever allt längre behöver vi göra allt vi kan för att förebygga livsstilssjukdomar som orsakar stort lidande för patienterna och är en belastning på sjukvården, egentligen helt i onödan, säger Karin Fälldin.
Satsningen finansieras genom ett statsbidrag på cirka 13,8 miljoner kronor som tilldelas Region Stockholm.
Vad är fysisk aktivitet på recept?
- Fysisk aktivitet på recept (FaR) innebär att patienten får stöd av sin vårdkontakt för att hitta en fysisk aktivitetsnivå som är anpassad efter behov, förutsättningar och önskemål. Den som behöver öka sin fysiska aktivitet för att förebygga eller behandla sjukdomar kan få FaR.
- FaR skrivs ut av legitimerad personal inom hälso- och sjukvården. Det kan till exempel vara en fysioterapeut, läkare, sjuksköterska, psykolog, dietist, arbetsterapeut, tandläkare eller barnmorska.
- Vid behandling med FaR ingår följande:Samtal om tidigare och nuvarande fysisk aktivitet.En överenskommen skriftlig ordination på en eller flera fysiska aktiviteter som är anpassade efter hälsotillstånd, livssituation och intressen.Uppföljning utifrån behov.
Fakta: Fysisk aktivitet
- Vuxna bör vara fysiskt aktiva med måttlig intensitet 150–300 minuter per vecka, eller med hög intensitet i minst 75–150 minuter.
- Barn bör vara fysiskt aktiva i minst 60 minuter per dag.
- Hälsovinsterna uppstår redan vid relativt låg nivå av fysisk aktivitet.
- Skillnader i fysisk aktivitet följer utbildningsnivå och bostadsort. I områden som Rinkeby-Kista, Skärholmen och Botkyrka uppger endast 36–44 procent att de når rekommendationerna, jämfört med 69–72 procent i områden som Danderyd, Norrmalm och Östermalm.
Foto: Stock.adobe.com
Publicerad: 2025-03-24