Logo

Annons:

Stora skillnader i stillasittande på jobbet

Kontorsarbetare står och rör på sig mer än vad forskare tidigare trott. Men problem med stillasittande finns och därför behövs insatser för att nå anställda … Läs mer

Kontorsarbetare står och rör på sig mer än vad forskare tidigare trott. Men problem med stillasittande finns och därför behövs insatser för att nå anställda som rör sig för lite, menar forskare vid Högskolan i Gävle.

Forskare har för första gången sammanställt resultaten från 26 internationella studier med mätdata som visar både sittande, stående och gående under hela arbetsdagen.

Sammanlagt har nära 3 000 kontorsarbetare burit aktivitetsmätare på jobbet. Resultatet visar att de ligger ganska nära EU:s riktlinjer som föreslår att arbetsdagen ska bestå av 60 procent sittande, 30 procent stående och tio procent gående.

Studierna där aktivitetsmätare använts visar en fördelning på motsvarande 70-20-10 procent på gruppnivå.

– Uppfattningen att kontorsarbetare sitter alldeles för mycket grundar sig i tidigare studier som byggt på självskattning. Men våra egna studier har visat att tiden i sittande är svår att uppskatta själv, säger Svend Erik Mathiassen, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

Hans slutsats är att de individer som rör sig för lite förmodligen behöver ganska omfattande insatser. De kan till exempel behöva andra byggnader, och den senaste trenden är just att bygga hus för kontorsarbete där man inte kommer undan att röra på sig. Det handlar om hus där det överallt finns saker man måste göra utan att sitta.

Fysisk (in)aktivitet i kontorsmiljöer, Arbete & Hälsa

(Källa: forskning.se)

Stock.adobe.com

Publicerad: 2023-01-23

Mest lästa

loading

Annons:

Nyfiken på Dietisten?