Logo

Hur startar man eget?

Fråga: Många dietister drömmer om att starta eget. Vad ska man tänka på innan – och vilka är fallgroparna man ska undvika?

Annons:

Svar: Innan man startar kan det vara bra att jobba några år som ”vanlig dietist”. Det gör att du får erfarenhet och skapar ett nätverk, något du garanterat kommer att behöva i ditt framtida egna företag. Eventuellt kan det också vara bra att behålla din anställning under en övergångsperiod. I bästa fall går det att successivt trappa ner i takt med att det egna företaget växer. 

Något som är viktigt att komma ihåg när det gäller egenföretagande är att det oftast är en själv som är alla roller; personalchef, ekonomiansvarig, vaktmästare… Dels är det bra att försöka göra en rimlig uppskattning av hur lång tid det tar att sköta allt sådant, dels fundera över vilka bitar som man kan ta hjälp med. För egen del tycker jag till exempel att bokföringsbiten är svår, så jag har från start valt att köpa den tjänsten, det blir betydligt mer tidseffektivt.

Tajming är också en viktig del av starten av ett nytt bolag. Fundera lite extra på vad du har planerat både jobbmässigt och privat framöver så att det inte krockar.

Att ta hjälp är ett av mina viktigaste tips. Kolla upp möjligheter för stöd och resurser i kommunen där du bor. Ofta finns det företagarcenter och kommunalt stöd i form av olika kurser. Även Naturvetarna och andra fackförbund kan ha bra information att ta del av. Och våga fråga! Skapa gärna ett forum för samtal, eller hitta någon som gjort samma sak som du själv är på väg att göra, och som kan dela med sig av sina erfarenheter. 

Ekonomin är ju en viktig del i företagandet, nästan den mest avgörande för att du ska kunna skapa ett långsiktigt och friskt företag. Här krävs det viss klokskap. Mycket information och hjälp finns att få från banken. Men det är också nödvändigt att våga sätta prislapp på dina tjänster på ett rimligt sätt. Som dietist har du en unik spetskompetens och kunden behöver din hjälp. Sträck på dig, och värdera din kompetens rätt. Däremot kan du ju inte ta betalt för varenda arbetad timme i veckan – att vara sin egen HR-chef, vaktmästare och ekonomiansvarig tar tid. I bästa fall kan man fakturera för hälften av timmarna på en vecka, och det behöver du ta med i beräkningarna när du tar betalt. Tänk långsiktigt kring ekonomin redan från början. Du måste ta ut lön för att bygga trygghet på lång sikt, både för att kunna ha en rimlig SGI (sjukpenninggrundande inkomst) och spara till pensionen, men även för att skapa långsiktighet i företagandet. Viktigt också att våga vara nöjd, att sätta punkt, att lita på att du gjort ett bra jobb och kunden är nöjd.  

I de flesta fall är det bråttom när ett projekt ska igång. Alla inblandade är taggade och man vill sätta igång och göra nytta. Men skynda långsamt såtillvida att du inte startar utan att ha ett riktigt avtal på plats. Det är viktigt att uppdraget är förankrat hos rätt instans samt att du har specat vad som ingår och inte – inte bara för att du ska kunna leverera på rätt nivå utan också för att kunden ska finna det självklart att ta det mest heltäckande alternativet du erbjuder i en offert. 

Sammanfattningsvis vill jag säga att jag älskar livet som egenföretagare, men det bygger på att man tar ansvar, för både företagets och sin egen hälsa, genom att reglera arbetet på ett klokt och hållbart sätt. Lycka till! x

Text:

Foto: hedgehog94 / Adobe Stock

Publicerad: 2023-10-31