
❞Ju fler som kan kroka arm, desto bättre❞
Annons:
Klara nypelius standley jobbar 50 procent kliniskt, på Onkologi-mottagning Malmö på Skånes universitetssjukhus, och 40 procent på Regionalt Cancercentrum Syd, RCC. Här jobbar man – på uppdrag av regeringen – brett med cancerprevention utifrån den europeiska kodexen mot cancer, som inkluderar matvanor, tobak, fysisk aktivitet och solvanor.
I arbetet med den reviderade cancerpreventionsplanen hoppas hon kunna lyfta samhällets roll när det gäller att förebygga övervikt och obesitas. Och har tagit till såväl otippade samarbetspartners som oväntade kanaler för att nå ut, bland annat genom att producera flera filmer för YouTube.
Varför behöver dietister ha en bred blick när det handlar om att sprida kunskap om hälsosamma matvanor?
– För att lösa framtidens cancervård måste man jobba nationellt med prevention och samverka brett, det verkar vara lite av en nyckel. När det kommer till matfrågan är ju vi inom dietistskrået så himla få, och ju fler som kan kroka arm och jobba mot samma mål desto bättre. De som tjänar pengar på det kommer troligtvis att göra något även om just du säger nej. Då är det bättre att vara delaktig och kunna vara med och styra kommunikationen, säger Klara Nypelius Standley och fortsätter:
– I den nationella arbetsgruppen behövs dietister som kan lyfta matens roll, så att den får lika hög prioritet som andra frågor inom cancerprevention. När informationen riktas till befolkningen står ofta kommuner och regioner som avsändare, även där behöver vi samverka så att det blir bra.
Ni har nyligen lyckats väldigt bra med att nå ut brett, tillsammans med Svenska Fotboll-förbundet. Varför just fotboll?
– En viktig del av preventionsuppdraget är att nå ut till svårnådda målgrupper, den här gången handlade det om solvanor. Genom Fotbollförbundet når vi en enormt stor grupp barn och unga, och en stor del av Sveriges vuxna, som är tränare eller fotbollsföräldrar, vilket många är åtminstone under en period i livet. Förbundet menar att de når en miljon människor via sina nyhetsbrev och sociala medier.
Klara Nypelius Standley menar också att dietister måste finnas på fler arenor, även där det inte är 100 procent matfokus, just för att maten ska få ett större utrymme:
– Vi behöver fler aktörer som är med och tar ansvar för att det ska bli lättare att göra hälsosamma val i vardagen.
Vad är ditt bästa tips för dietister som vill nå ut?
– Att inte säga nej när det dyker upp saker, för man vet aldrig när chansen kommer igen. x
Klara Nypelius Standley
34 år och legitimerad dietist som tog examen i Göteborg 2015, och läste sedan vidare till magisterexamen. Efter sin första tjänst i primärvården i Malmö har hon bland annat jobbat på Kunskapscentrum för levnadsvanor och sjukdomsprevention. Under en period var Klara projektledare för DRF:s projekt Mat och Cancer. Hennes nuvarande tjänst är som processledare inom området prevention vid Regionalt Cancercentrum Syd.
Text:
Foto: Privat
Publicerad: 2023-10-31