Logo

Annons:

Ny version av Matguiden

Nu lanseras en uppdaterad version av Matguiden på Folkhälsoguiden. Matguiden, som innehåller information om mat och hälsa ur ett folkhälsoperspektiv, har i och med uppdateringen fått ny form samt nytt och delvis omarbetat material.

Det nya materialet på Matguiden handlar bland annat om hur hälsosamma matvanor påverkar hälsan i olika perioder av livet och hur våra matvanor hänger ihop med risken att utveckla sjukdomar som exempelvis diabetes och cancer. Där finns också ett nytt material om mat, hållbarhet och klimat.

– Matens miljöpåverkan är ett viktigt perspektiv när det gäller våra matvanor och det kommer att bli ännu mer aktuellt i framtida kostråd. Forskning visar dessutom att den mat som är bra ur klimatsynpunkt också är den som vi människor skulle må bra av att äta mer av, säger Josefin Lindroth, projektledare för Matguiden.

Matguiden vänder sig till personal inom hälso- och sjukvården och till verksamheter på kommunal nivå som till exempel förskola, skola, äldreomsorg och LSS-verksamhet samt politiker och tjänstemän. Materialet innehåller information om den senaste forskningen om mat och hälsa men också exempel på hur olika verksamheter, inom kommuner och hälso- och sjukvård, kan arbeta hälsofrämjande med mat – var och en för sig eller i samverkan.

Besök nya Matguiden här.

Foto: Foto: Adobe.Stock.com

Publicerad: 2022-11-08

Mest lästa

loading

Annons:

Nyfiken på Dietisten?