Logo

Annons:

Matvanekollen – testa ditt sätt – ett smart verktyg i hälso- och sjukvården

Nu lanserar Livsmedelsverket en helt ny version av Matvanekollen, ett snabbt webbtest för den som vill få en översiktlig bild av sina matvanor och vilka … Läs mer

\nNu lanserar Livsmedelsverket en helt ny version av Matvanekollen, ett snabbt webbtest för den som vill få en översiktlig bild av sina matvanor och vilka förändringar hen kan göra för att äta mer hälsosamt. Testet är också ett användbart verktyg för dig som arbetar i hälso- och sjukvården och vill börja prata matvanor med dina patienter.\n\n

Vill du prata matvanor med dina patienter, men är inte säker på var du ska börja eller hur du ska veta vad olika patienter behöver göra för att äta lite bättre?\nDå kan en bra start vara att låta dina patienter göra Matvanekollen. Testet ger en förenklad bild av vad personen redan gör bra idag och vad hen skulle behöva förändra i sina matvanor. Ni kan titta på resultatet tillsammans och diskutera vad patienten ser skulle vara möjligt att göra för att äta mer hälsosamt. Ofta kan vara bra att börja med att lägga till en bra vana istället för att ta bort en dålig. Då är det lättare att hålla fast vid vanan över tid.\nMatvanekollen utgår från kostråden Hitta ditt sätt, som visar hur man kan äta bra för både hälsan och miljön. Testet innehåller frågor om frukt och grönsaker, fullkorn, matfett, socker, salt, kött och fysisk aktivitet. Resultaten redovisas per område tillsammans med tips om vad man kan göra för att äta mer hälsosamt.

Matvanekollen fungerar i datorn, på surfplattan och i mobilen. Den som gör testet kan välja att få resultaten skickade till sin e-postadress. Det gör det också möjligt att följa hur matvanorna förändras över tid.

Livsmedelsverket har tagit fram en särskild handledning för dig som vill använda Matvanekollen i ditt arbete. Det innehåller förslag på frågor att ta upp med patienten och länkar till mer fördjupad information om mat och hälsa.\nFör dig som använder den tidigare versionen av Matvanekollen för att göra grupptester med dina patienter ligger den kvar till årsskiftet.

Matvanekollen – testa ditt sätt

Handledning till hälso- och sjukvården

Text: Livsmedelsverket

\n\n\n\n\n\n

\n\n\n\n

Publicerad: 2019-06-13

Mest lästa

loading

Annons:

Nyfiken på Dietisten?